Atunci cand cumperi un teren sau ai gasit locuinta pe care ai visat-o mereu, este foarte posibil sa iei decizii impulsive sau grabite. Cu toate acestea, inainte de a semna actele este bine sa te informezi corespunzator, deoarece dupa ce platesti nu mai poti da inapoi. Orice imobil sau teren cumperi trebuie sa il verifici cu atentie.
Uite ce trebuie sa stii cand cumperi un teren sau un imobil:
Verifica actele de proprietate
De fiecare data cand cumperi un imobil sau un teren trebuie sa verifici cu mare atentie actele. Cu atat mai mult atunci cand pretul pare prea bun sa fie adevarat sie mult sub piata. Apeleaza la o firma de cadastru Oradea prin care vei obtine un extras de carte funciara la zi. Durata de valabilitate a acestora este de 30 de zile.
In acest mod poti afla cel mai usor si rapid orice problema legata de imobilul in cauza. Unele dintre cele mai des intalnite situatii sunt atunci cand in acte exista greseli de redactare (cum ar fi numarul care este gresit), diverse sarcini (ipoteci bancare, interdictii de instrainate, servitute) sau litigii.
Verifica daca ce este in acte corespunde cu ce este pe teren
Exista foarte multe situatii, pe care din pacate cumparatorii le descopera mult prea tarziu, in care realitatea din teren nu corespunde cu cea de pe hartie. In unele cazuri este posibil ca terenul sa fie pozitionat diferit fata de planurile de pe hartie sau uneori chiar sa fie departe de unde ai crede.
Este datoria cumparatorului sa se asigure ca apeleaza la o firma de geodezie inainte de a face achizitia. O astfel de firma va transpune limitele de cadastru din documente in teren, asa incat sa se asigure ca terenul pe care tu il vezi in realitate este cel din acte. Procedura este denumita trasarea limitelor de proprietate.
Afla ce poti face cu terenul tau!
Inainte de a achizitiona orice teren spre exemplu, trebuie sa ai in vedere cum obti si certificatul de urbanism pentru construire. Acest certificat va determina ce si cum se poate construi in viitor pe acel teren. Proprietarul actual al terenului este singurul care iti poate furniza acest document, iar tu trebuie sa te asiguri ca consulti si intelegi toate detaliile acestuia. Pe baza acestuia vei sti cati metri patrati sunt construibili, in care parte a terenului si la ce limita de inaltime.
De asemenea, va fi specificat si frontul minim la strada si retragerea de la strada. In unele situatii este posibil sa existe interdictii de construire, spre exemplu din cauza unor tevi de gaz sau alte utilitati publice. Acet lucru se intampla cand acestea sunt pozitionate sub proprietatea in cauza sau in imediata apropiere.
Protejeaza-ti proprietatea
In cazul in care nu au existat probleme si ai incheiat tranzactia cu succes, mai ai un singur pas de facut. Trebuie sa imprejmuiesti proprietatea cumparata. Desigur, daca ai facut deja intarusare, este foarte simplu, si doar trebuie sa pui gardul, constata platforma www.firmecadastru.net.
Pe de alta parte, daca nu ai lucrat cu o firma de geodezie, cu toate ca iti recomandam sa o faci, va trebui acum sa o faci pentru trasarea limitelor terenului. Masuratorile efectuate iti vor spune unde trebuie introdusi tarusii la limita de proprietate, iar pe baza acestora construiesti gandul. Cele mai multe neintelegeri apar intre vecinii de proprietati, in ceea ce priveste limitele de proprietate. Daca cunosti situatia exacta in avans, nu te vei confrunta cu astfel de probleme.