Welcome

Ce trebuie sa stiti despre aerul conditionat

Ce este aerul conditionat?

Aerul conditionat a fost definit ca fiind o tehnologie capabila sa:

  • Mentina o umiditate adecvata in toate partile unei cladiri.
  • In anumite anotimpuri, elibereze aerului de umiditatea excesiva.
  • Asigure o alimentare constanta si adecvata de ventilatie.
  • Elimine din aer orice microorganisme, funingine, praf si alte “corpuri straini”.
  • In timpul anotimpurilor mai calde, sa mentina in mod eficient aerul din interior rece.
  • Au potentialul de a incalzi cel putin partial incaperile iarna.
  • Aerul conditionat nu ar trebui sa fie prea scump de cumparat sau intretinut.

Cum functioneaza aerul conditionat?

Aparatele de aer conditionat functioneaza prin mutarea caldurii din interiorul biroului sau locul de munca, in exterior. Apoi sufla aer rece inapoi in cladire. Modul in care sistemul raceste aerul este prin suflarea acestuia peste un set de tevi reci, numite serpentine de evaporare, explica angajatii unei firme de aer conditionat Oradea. Sistemul functioneaza pe aceeasi principiu ca un frigider, sau principiul care face apa sa se evapora din piele.

Serpentina de evaporare este umpluta cu lichid de racire sau agent frigorific, care se schimba dintr-un lichid in gaz pe masura ce absoarbe caldura din aer. Acesta este apoi pompat printr-o alta bobina in exteriorul cladirii, unde se raceste si revine la forma sa lichida. Ca rezultat, aceasta bobina exterioara este denumita in mod adecvat condensator.

O pompa, numita compresor, are rolul de a muta lichidul de racire intre cele doua serpentine, precum si de a modifica presiunea lichidului de racire pentru a asigura ca totul se evapora si se condenseaza in serpentina adecvata.

Motorul care porneste compresorul foloseste toata energia necesara pentru a finaliza acest lucru, iar sistemul va elibera de obicei de trei ori energia de racire pe care o foloseste compresorul. Acest lucru se datoreaza schimbarii starii lichidului de racire de la lichid la gaz, permitand deplasarea a mult mai multa energie decat foloseste compresorul.

Ce este o „tona” de racire?

Inainte de inventarea aerului conditionat, racirea a fost realizata prin depozitarea unor blocuri mari de gheata acolo unde se dorea scaderea temperaturii. Cand au inceput sa fie folosite aparatele de aer conditionat, eficienta acestora a fost masurata prin cantitatea echivalenta de gheata care s-ar fi topit intr-o zi, dandu-ne termenul de „tona” pentru masurarea aerului conditionat.

Ce sunt filtrele de aer conditionat?

Majoritatea sistemelor de aer conditionat au un filtru deasupra serpentinei evaporatorului care elimina particulele pentru a mentine sistemul de aer conditionat curat, si pentru a elimina particulele din aer.

Pe masura ce isi face treaba, filtrul se va incarca cu mai multe particule aleatorii, reducand fluxul de aer. Daca filtrele raman neschimbate, debitul de aer va scadea, iar filtrul se va transforma intr-o noua sursa de poluare a aerului din interior, atentioneaza pagina web montaj-aer-conditionat.ro.

Cel mai bun mod de a face fata scaderii fluxului de aer este sa schimbati in mod regulat filtrele aparatului de aer conditionat pentru a va asigura ca acesta ramane eficient.

Cum sa cresteti in continuare eficienta energetica a aerului conditionat?

Unul dintre cele mai mari lucruri pe care le puteti face pentru a maximiza eficienta aerului conditionat este sa sigilati orice conducte care prezinta scurgeri, impreuna cu mentinerea filtrelor curate si curatarea serpentinelor.

O alta modalitate de a maximiza eficienta aerului conditionat este sa va asigurati ca nimic nu blocheaza fluxul de aer al aparatului de aer conditionat. Cumparand un aparat de aer conditionat potrivit pentru clima Dvs, va puteti asigura ca nu folositi energie inutila pentru alimentarea acestuia.

Cum sa usurati viata unitatii dvs. de aer conditionat

  • Prin reducerea volumului de munca pe care trebuie sa o intreprinda aparatul de aer conditionat, acesta va poate oferi rezultate mai bune.
  • Prin cresterea nivelului de izolare a cladirii dumneavoastra sau prin reducerea altor curenti de aer, puteti reduce energia cheltuita pentru racirea aerului din locuinta.
  • Daca trebuie sa renovati sau sa reconstruiti parti ale cladirii dvs, utilizarea de produse de inalta eficienta va va ajuta totodata la instalarea aerului conditionat.
  • In interiorul cladirii dvs., puteti imbunatati eficienta aerului conditionat prin sarcini simple, cum ar fi oprirea aparatelor electrice atunci cand nu le utilizati.
  • Folositi ventilatoarele de extractie din bucatarie si baie pentru a elimina excesul de umiditate din camerele respective, iar electrocasnicele eficiente din punct de vedere energetic vor contribui toate la eficienta casei dvs.

Puterea ventilatiei

Fara a permite o ventilatie adecvata a cladirii, aerul stagnant are potentialul de a duce la disconfort si probleme semnificative de sanatate. In general, se recomanda ca cladirea dumneavoastra sa aiba suficienta ventilatie pentru a schimba aerul din interior cel putin la fiecare patru ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *