De fiecare data cand cumperi sau vinzi un imobil va trebui sa faci mai multe drumuri la un notar. Acesta este functionarul public care va intocmi actul definitiv de vanzare. In plus, notarul are si atributiile de a consilia si media partile care sunt implicate in tranzactie. Astfel, este obligatoriu sa alegi cel mai bun specialist.
Cand intervine notarul la cumpararea unui imobil?
Cel putin teoretic, nu ai nevoie sa treci pe la un notar public pentru a semna o promisiune de vanzare sau un antecontract de cumparare. Totul se poate realiza sub semnatura privata intre partile implicate. Totusi, pe baza informatiilor incluse in acest document se vor stabilii termenii si condiitiile vanzari, asa incat ar trebui sa ai mare grija.
Pe de alta parte, cand vine vorba de actul definitiv de vanzare-cumparare, este obligatoriu sa mergi la un birou de notariat. Notarul este persoana care strange toate documentele necesare, se asigura ca totul se desfasoara corect din punct de vedere legal si sprijina partile pe durata semnarii documentelor. Pentru oficializarea acordului toate partile trebuie sa fie prezente.
Cine alege notarul?
Cumparatorul este liber sa apeleze la notarul ales de el, care are jurisdictie asupra intregului teritoriu national si poate calatori daca este necesar. Vanzatorul poate dori sa-si pastreze propriul notar Satu Mare, iar in acest caz vor fi implicati doi profesionisti. Totusi, foarte rar se intampla acest lucru si pentru ca presupune cheltuieli suplimentare ar fi bine sa se aleaga unul singur.
In cea ce priveste cumparatorul, nu prea conteaza cati notari sunt implicati. Notarii vor discuta si vor conveni in ceea ce priveste etapele ce urmeaza a fi facute. Unele taxe ramane echivalente, dar onorariile specialistilor pot deveni mai mari. Atunci cand se realizeaza semnarea finala a actelor, vanzatorul si cumparatorul se prezinta in fata notarului cumparatorului.
Cum alegi cel mai bun notar pentru a realiza o achizitie imobiliara?
Daca faci prima ta achizitie imobiliara, cel mai probabil nu ai mai lucrat niciodata cu un notar si nici nu stii cum sa il alegi. In mod clar, recomandarile din parte prietenilor si a membrilor familiei raman una dintre cele mai bune metode la care poti apela. Pentru a gasi insa un profesionist poti apela oricand si la internet, unde exista foarte multe recenzii.
Poti sa apelezi si la alte recomandari, cum ar fi din partea agentiilor imobiliare cu care lucrezi, dar lucrurile se complica destul de mult. In plus, iti doresti pe cineva cu care sa te potrivesti tu si nu o recomandare facuta poate din interes.
Care este rolul notarului?
Notarul public are foarte multe sarcini si obligatii pe care trebuie sa le realizeze, indica www.notar-romania.net. Pe langa intocmirea, autentificarea si pastrarea actelor, acesta are si alte responsabilitati. Una dintre acestea este de a oferi consultanta juridica si consiliere clientului. Astfel, de fiecare data cand te confrunti cu o problema juridica, notarul trebuie sa te sprijine si sa iti urmareasca interesul, dar fara a incalca legislatia in vigoare. Increderea este un factor cheie in domeniu.
In plus, de fiecare data cand ai o nelamurire sau nu intelegi ceva, ar trebui prima data sa te consulti cu notarul inainte de a lua o decizie. Acesta va stii cum sa iti explice fiecare paragraf din lege sau orice termen care iti da batai de cap. Este foarte normal sa nu ai de unde cunoaste multe aspecte legale, asa incat notarul te va ajuta. Nu uita ca totul intra sub incidenta secretului profesional.
Ce sa retii despre alegerea unui notar?
La final, trebuie sa retii ca orice tip de achizitie imobiliara faci, ai nevoie de un notar public. De cele mai multe ori vei lucra cu notarul vanzatorului, dar nu te opreste nimeni sa apelezi si tu la un specialist, mai ales cand exista aspecte care nu iti sunt clare. Tine minte urmatoarele lucruri:
- Toate tranzactiile imobiliare trebuie facute in fata notarului;
- Cumparatorul poate folosi propriul notar, oriunde in tara;
- Notarul este un expert juridic care are si datoria de a-si consilia clientul.