Cu ajutorul unui raport de evaluare a unui imobil ai posibilitatea de a cunoaste valoarea reala, in functie de conditiile actuale ale pietei a unui imobil. Un astfel de raport se face in orice situatie, fie ca vorbim de un teren, un apartament sau o constructie de birouri. Raportul va include atat avantajele, cat si dezavantajele, pe baza unor standarde clare, utilizate la nivel mondial.
In general, vei avea nevoie de un raport de activitate atunci cand vinzi o proprietatea sau cumperi una. Aceeasi situatie se aplica si cand imobilul urmeaza sa fie inchiriat, asigurat sau ipotecat, dar si cand se stabileste valoarea de impozitare. Nu in ultimul rand, este nevoie de o evaluare imobiliara si cand se realizeaza o succesiune, cand exista un litigiu sau cand vrei sa emigrezi si trebuie sa iti dovedesti situatia financiara.
Nu trebuie sa uiti faptul ca in functie de scopul pe care il are evaluarea realizata valoarea finala a proprietatii va fi una diferita. In plus, in functie de scopul evaluarii se stabileste si tipul valorii stabilite, spre exemplu: valoare de piata, valoare de investitie, valoare justa, valoare speciala. Daca ai solicitat o evaluare pentru a face un imprumut bancar, nu o vei putea folosi cu alt scop.
Care sunt pasii inspectiei unui apartament?
Atunci cand realizeaza inspectia unui apartament, un evaluator Bacau strange informatii despre urmatoarele aspecte importante:
- Data constructiei imobilului;
- Sistemul structural al cladirii;
- Dimensiunile si functiunea pentru care a fost proiectata cladirea;
- Sistemul de finisaj interior si exterior al cladirii;
- Sistemul instalatiilor functionale;
- Echipamentele cladirii;
- Constructiile adiacente cladirii, de tipul imprejmuirilor, bazinelor vidanjabile, etc.
In plus, evaluatorul va verifica si testa urmatoarele sisteme:
- Instalatiile electrice si sanitare;
- Nivelul de termoizolare;
- Existenta senzorilor de fum;
- Tipul de incalzire a proprietatii si certificatul energetic al cladirii;
- Nivelul de umiditate din locuinta (deoarece ar putea produce igrasie si mucegai);
- Gradul de luminozitate;
- Materialele folosite la amenajare.
Toate aceste sisteme vor fi fotografiate de evaluator si acesta va include in raport si o reprezentare vizuala a situatiei. Estimarea finala a valorii trebuie sa fie cat mai bine fundamentata, pe baza unor informatii concrete, informeaza website-ul Evaluatori-imobiliari.net. In ceea ce priveste informatiile venite de la terti, evaluatorul imobiliar are dreptul sa hotarasca daca acestea sunt credibile si daca le va utiliza. Chiar si asa, clientul va fi informat asupra fiecarei decizii care va fi argumentata.
Nu in ultimul rand, pe langa toate elementele amintite anterior, evaluatorul imobiliar autorizat va lua in calcul si aceste aspecte:
- Locul in care este localizata proprietatea – daca exista in zona mijloace de transport in comun, gradinite, magazine, institutii publice, etc. Cu cat apartamentul este situat mai departe de aceste puncte esentiale, cu atat valoarea finala va fi una mai mica. Punctele de referinta sunt foarte importante in determinarea valorii.
- Gradul de poluare din zona;
- Nivelul de zgomot;
- Vechimea imobilului;
- Existenta dependintelor;
- Dotarile suplimentare – aici poate fi inclus si aerul conditionat;
- Existenta unui loc de parcare asigurat sau a unui garaj;
- Etajul – in general, orice apartament care se afla la ultimul etaj sau la parter va avea o valoare un pic mai mica decat unul de la un etaj intermediar;
- Pozitionarea – apartamentul amplasat pe coltul cladirii este estimat la o valoare mai mica decât cel de la mijloc; la fel si cel care nu este orientat catre soare.