Welcome

Scurt ghid legat de certificate energetice

Un certificat energetic contine informatii despre cata energie este folosita intr-o locuinta sau un sediu de afaceri, impreuna cu detaliile despre cat de mult costa de fapt energia folosita.

Un astfel de document este o cerinta legala in anumite situatii, si o idee buna pentru toata lumea, continand un ,,raport de recomandare” cu sugestii cu ajutorul carora puteti micsora suma pe care o cheltuiti pe energie.

Cand vi se cere sa faceti acest document

Aceste certificate energetice Giurgiu sunt solicitate de lege atunci cand o cladire este construita, vanduta sau data in chirie. Daca sunteti un proprietar sau un detinator al unei case si trebuie sa intocmiti acest act, va fi nevoie sa contactati un auditor energetic acreditat  – acesta va conduce evaluarea si va realiza certificatul.

Auditorii pot fi angajati ai unor companii (precum un agent de stat sau o companie de energie) sau liber-profesionisti. Trebuie sa verificati intotdeauna ca auditorul ales de dumneavoastra sa fie acreditat. Puteti gasi auditori energici prin cautari online sau cautand in cartea de telefon.

Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani, si pretul de realizare va fi la nivelul pietei, iar marimea si locatia proprietatii dumneavoastra vor fi factorii determinanti.

Cand vi se va da un certificat

Dupa lege, ar trebui sa primiti un astfel de document in urmatoarele cazuri:

Cand va ganditi sa cumparati o casa, ar trebui sa vi se asigure un certificat energetic fara nici un cost. Acest lucru se aplica la casele noi si la stocurile existente.
Daca va ganditi la inchirierea unei proprietati, ar trebui sa primiti actul de la proprietar, fara taxe. Totusi, nu aveti nevoie de document daca doriti sa inchiriati doar o camera cu facilitati comune in loc sa inchiriati intreaga proprietate.

In toate cazurile, intentia este sa va permita sa comparati eficienta energetica si costurile asociate proprietatii.

Pentru informare

Puteti sa cereti si sa primiti (contra-cost) un certificat energetic de la un auditor energetic pur si simplu pentru ca doriti sa stiti cat de eficienta energetic este locuinta dumneavoastra, si sa faceti imbunatatirile sugerate de raport.

Aveti un sediu de firma?

Proprietarii tuturor cladirilor comerciale trebuie de asemenea sa prezinte un certificat energetic cand vand sau conduc sedii comerciale.

Cum functioneaza?

Un certificat energetic claseaza performantele unei cladiri in termeni de:

  • Uzul energetic pe metru patrat;
  • Eficienta energetica bazata pe costurile cu combustibili;
  • Impactul asupra mediului bazat pe emisiile de dioxid de carbon (CO2).

Astfel se asigura o evaluare a eficientei energetice si o evaluare a impactului asupra mediului (CO2), explica www.aepmr.ro. Sunt sapte note pentru fiecare dintre aceste evaluari, de la A la G.

Evaluarea eficientei energetice este marcata prin culori, de la verde la rosu, cu verde la sfarsitul scalei indicand ca locuinta este foarte eficienta energetic, cu costuri mici de functionare, iar rosul la capatul scalei indicand ca locuinta nu este eficienta energetic si ca are mari costuri de functionare.

Exista de asemenea o clasificare numerica de la 1 la 100. Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai eficienta energetic este locuinta, si facturile la combustibili vor fi mai mici.
Evaluarea impactului asupra mediului este marcata prin culori de la albastru la gri, insemnand de la ,,foarte favorabil mediului – emisii slabe de CO2” la capatul albastru al scalei pana la ,,nevaforabil mediului – emisii mari de CO2” la capatul gri.

Din nou, exista o clasificare numerica, de la 1 la 100, si cu cat este mai mare numarul pe certificatul energetic, cu atat este mai mic impactul pe care il are locuinta asupra mediului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *